Pazartesi, Ocak 29, 2007

KUGUULAR ITALYA'DA DA UCMUYOR, HATTA YURUYOR:))



Roma, Floransa, Vatikan, Napoli...

Yegenlerim bugun resimlere bakarken sIkIldilar off teyze hep tarihi eser ne bu ya, alisveris merkezi cekseydin ya dedi kucuk olani:)) Sizi de baymamak icin az sayida (ve icinde olmadigim) resimlerden kolaj yaptim.

Asagidaki scooterlar ise ozel istekle ErzaciCiragina ithaf ediliyor tarafimdan. Kaldirimlarda portakal agaclari var, en cok o hosuma gitti.

Cocuklugumdan hatirladgm Italya'da ve Roma'da trafik feci idi. Ama bu sefer Roma'da kalabalik olmasina ragmen sasirtacak rahatlikta geldi bana. Derken bunun sadece Roma'ya mahsus oldugunu anliyorsunuz, hele Napoli Istanbul'u aratmiyor. Ucakta giderken okudugum turist kitabinda trafige dikkat edin alistiginiz gibi degil diyordu, tabi bizler icin degil avrupalilar icin bir ikaz olabilir bu sadece zira 1. gunun sonunda ee bunlar ayni biz hatta bizden iyiler dedik- ustunuze surmeleri Roma'da yapmiyorlar en azindan:)) Ama Napolide bir motorsiklete, Floransada ise yolun ortasindayken yanan kirmizi ile tum arabalar tarafindan eziliyorduk.. Yani ayni bizimkiler:))

En onemlisi turistler icin Roma cok kolay ve toplu tasim cozulmus tamamen. Zaten tum gezilecek tarihi yer icice ve hep yurumeniz gerekiyor. Benim gibi yurume yoluna bile arabayla gecen birisi icin gunde 6 saat yurumek bazan inanilmazdi- ama ayaklariniz dayanamayabiliyor. Bu nedenle bas aksesuariniz spor ayakkabi olmali. Yani kovboy cizmelerim rahat diye alip gitmeyin:) Sonra oradan 2. veya 3. gun bir spor ayakkabi almaniz gerekebilir. Zaten pek cok turistin ayaginda yakismamis uyumsuz ama piril piril parlayan beyaz spor ayakkabilarin hikmetini sonradan sizlayan ayak tecrubenizle anliyorsunuz. Ben kendime siyah spor ayakkabisi aldim:)

Ask Cesmesi, Ispanyol Basamaklari- arkasinda Villa Medici, Vittoria Emanuel aniti- ki en sevdigim yer burasi oldu, Colesseum, Faro Roma, St.Giovanni Laterna Katedrali, Floransa'da Nasyonel Muzeyi mesela cok sevdim, Gambolagna nin Oceano heykelini cok sevdim ama kendisiyle resmimizi buraya koyamiyorum:), Michelengelo, da Vinci vs eserleriyle dolu Uffizi Muzesi (Ceydacgm burada resim cekmek yasak iceride sana diger heykel resmini ithaf ediyorum-Donatella dan)...

Ne anlatabilirim ki daha. Sabahin korunde tum turistler yola dusuyor, sehirde populasyon olarak elinde Roma haritasi ile dolasan kisi sayisi bazi yerlerde yerli halktan fazla tabiki:)) Sokaklarda bizim simitciler gibi aciktikca pizza kestirip tarttirip alip yiyorsunuz, makarnalar gercekten italyan usulu- a la dente pisiriliyor:)), sarap evlerinde denemeler yapabileceginiz gibi her restaurantta 1 lt veya 1/2 lt seklinde ev yapimi saraplar denenebilir, cmt gunu en unlu alisveris caddesinde(nisantasi gibi ama 3-4 misli buyuklugunde bir cadde dusunun) yaya yolu saniyorsunuz oysa aradan arabalar scooterlar durup insanlardan ilerlemeye calisiyordu, sanki mardi gras veya bir festival var gibiydi, harika bir ambiyans oluyor- herkes large. Lakin elbette kapkac buyuk sorun, inanilmaz cok polis yigili. Colesseum da girmek icin epey uzun sure kuyruk bekleyebiliyorsunuz, iceri girerken bir audioguide satin alinip gezilirken dinlenebilir aciklamalari. Her muze girisi parali degil. Merak edeniniz olursa: En pahalisi galiba 6.5 euro ile Uffizi(Floransa) idi. Digerleri ortalama 4 euro civari. Toplu tasim 24 saatlik pass 4 euro. Pizza ya da makarna porsiyonu 8-10 euro. En pahali birayi (33luk) 7 euroya Piazza Navanoda ictim. Ama orasi da ocak ayinda gece disarida yemekle bana gore degerdi, diger yerlerde 3-4 euro. Trestavari'de Win de Allegro sirf sarap evi, gidilable, italyanin istediginiz bolgesinden istediginiz gibi bir sarap actirabiliyrosunuz. Roma Floransa eurostar(hizli tren) ile 1.5 saat suruyor- gidisdonus 66euro.

Ne bileyim aklima gelenler bunlar. ROMA guzel bir sehir, gorulmeli, insallah isteyen herkese kismet olur.

Ilk gunler havalar inanilmazdi, cmt pazar yuru,yuru, dur, gunessss, insan terliyor, derken pzt gunu Vatikani penye bluz mont elde gezdim. Hafta ortasi yagmur, ikinci yarisi ise inanilmaz soguk oldu. Gunes gir cik terle ruzgar, sonuc sali hastalanmaya basladim, gikimi cikartmadan belli etmeden dimdik ayakta surunurken!! persembe oldugunda atesim 39a firlamisti ve beni Napoli donusu trende hastahaneye kaldirmaya kalktilar:(( Ucagim cuma aksamustu idi tamam dedim kaldik burada, cok korktum, o kadar cok dua ettimki sonra atesten bayilmisim zaten, cuma oglene dogru kalkabildim ve cok sukur ucakta basima birsey gelmeden evime ulastim.

Dedigim gibi darisi isteyen herkesin basina. Sehrin her yerinden Audrey Hepburn ve Gregory Peck cikacakmis gibi geliyor- Unlu Roma Tatili filminde scooterinin terkisine Audrey'yi attigi resimler takvimler, magnetler, posterler her yerde zaten:))

Kuguboynu,HemHastaOlurumHemGiderim:)

7 yorum:

Jilfeym dedi ki...

kuguucummm demek tatildeydiinnn!:)
ben de bayramda gitmiştim, çok etkileyici bir yer cidden.:)
herkese nasib olur umarım!!

Gamze dedi ki...

yaa artık daha çok istiyorum gitmeyi:) gidecek olursam eğer sana bi şeyler danışabilir miyim:P

renkler dedi ki...

Merhaba Kuğu, the Romalı:-) Roma'ya 19 yaşımdayken staj yaptığım büronun mimarlarına takılıp gittiğim İtalya ve Yugoslavya (eski) gezisinde gitmiştim. Vatikan'ı gezerken oha çüş bu ne kalabalık derken bir de baktık ki Papa gelmiş, konuşma yapıyor:-) Gez gez bitmeyen, cidden yorucu ama keyifli bir geziydi. Ama Venedik çok daha hoştu bana göre. Ne yazıkki aşkım o zamanlar yoktu:-) Benim çektiğim tüm resimler de eski bina, tarihi eser şeklindeydi. Annem ne diye kendi resminizi çekmediniz diye çıkışmıştı, hani her bina önünde toplaşsaydık di mi? Ayrıca biri mimarlık tarihçisi olan bir mimarlar topluluğu içerisinde bu geziyi yapmak çok güzeldi...

Gamzeli dedi ki...

Ohhhh iyi gezmişsin vallahi..Herhalde uzun bir süre aramazsın bir daha bu kadar gezmek :) Ne güzel iyi yapmışsın gitmekle kafa dinlemişsindir...

enne dedi ki...

Roma dondurması yemedin mi?:)

Ben de çok beğenmiştim Roma'yı, hala eşimle konuşuruz tekrar gitmeliyiz diye. Bizimki biraz hızlı bir turdu, her yeri dolaşamamıştık. Tekrar gideceğiz inşallah.

KUGUU dedi ki...

GULFIcgm sahiden guzel dgl mi- bir de Gregory de olsa orada tam super olacak:)
PUSTUKLUcgm elbette danisabilirsin- zaten o nedenle biraz da bilgi verir gibi yazmak istedim, insallah gidersin.
RENKLERcgm icinde oldugum resim sayisi olmayandan katkat fazla benim neyse ki:)
GAMZELIcgm guzel bir degisiklik oldu, bir de hasta olmasaydim keske- hala yatiyorum evde bugun de:(
ENNEcgm yemez miyim, hem de ilkini ilk gun Fontana di Trevis basinda yedim, once paralarimi cesmeye attim, sonra kocaman dondurma keyfi surdum. Tekrar gidersiniz insallah.

nilly dedi ki...

Tatil yaramis diyecektim resim filan koymussun diye ama diyemiyorum sana yaramamis. Bak hasta olmussun.Gecmis olsun.kaptirdin tabi kendini Italyanlarin herseyine oyle oldun, Sen kesin meshur italyan dondurmasi yiyip ondan sonra hasta olmussundur. Neyse, gevelemeyi birakayim. Guzel bir gezi olmus. Darisi basima diyim :)