Salı, Kasım 28, 2006

SOYADICI GELDIIII HANIIIIIIM :)

Pazar gunu gazetede Peker ACIKALIN ile bir roportaj vardi. Hayir simdi kelalaka giris yapiyor gozukuyorum belki siz bunu okurken ama, bilakis konu ile questquelalaka asil konuma paldirkuldur dalmayayim diye bu girizgah. Ay girizgahtan uzun aciklama oldu ve aciklayici olmaktan ziyade iyice kafa karistirici:))

Diyorumki soyadi ACIKALIN. Ne guzel bir anlami var. Soyadi kanunumuz ciktiginda soyadi alma surecini ben yasamak gormek isterdim. Kimilerinin ne kadar yaraticidir, kimilerinin ne kadar siradan ve bin tane aynisindandir(bunlar gunumuze milyon milyon seklinde ulasmistir:)), cogu meslegini kullanmistir, bir o kadari da XXoglu, YYogullari ni almistir. Zaten kanundan once de aileler genelde o oglu ile anilirken kolayina kacmislardir belkide. Birde eski aile lakaplari vardir- bizimde vardir: kimlerdensiniz, sunlardaniz gibi. Onlarinda bazilari soyadina cevirmistir bunu (ay ornek veremiyorum bir hisim akraba cikar diye:))) malum internet kucuk dunya. Hos bizimkiler onu kullanmamislar) Ama siz anladiniz kendi ornekleriniz canlandi gozunuzde degil mi?

Ve bana gore en guzel ve en anlamli soyadi ise A T A T U R K tur. Yine tarihin yazdigina gore Sevgili A T A M cevresinde cok sevdiklerinin soyadlarini da kendi secmis bulmus vermistir.

Konuyu suya dusen tasin halkalari misali yaydim farkindayim ama basa donersek ACIKALIN diyorum hos ve anlamli ve gururlu bir soyadi olmus. O devirde biz yasasaydik acaba kendimize nasil bir soyadi alirdik... hadi buyrun bakalim ben yaktim ucunu buradan.... beraber keyfini surelim:))
Kuguboynu,theSurnameDigger:))

16 yorum:

ERDIL dedi ki...

Corbada benim de tuzum olsun bir de soyadlari vardir ki garibimize gider o da Kiymetli Nufus memurlarimizin yanlis olarak islemesidir.Degistiremezsiniz .Allah kolaylik versin mahkeme mahkeme dolasirsiniz.
Saygilar.

KUGUU dedi ki...

ERDIL Bey dogru soyluyorsunuz- talihsiz soyadlari ve dahi yanlis yazilmis isimler vardir. Hatta bir de ikisi bir araya gelince daha da kotusu olmuslar vardir ki, arada bir internette komedi mail olarak dolasir inanmasi guc ama gercektir:))

nes-kafe dedi ki...

bizim soyadıda malesef yazan memur/memurenin azizliğine uğrayarak pek bir manasız olmuştur ve özellikle tlf nda sürekli kodlamak durumunda kalmışımdır :) eşimin soyadı güzel ohh be rahatım derken onunda aşılma sorunu yaşadığını anlamam uzun sürmedi. sanırım bu benim kaderim.
şimdiiiii düşüneyim ben ne isterdim. hııımmmm. huuummmm. hıııımmmm. :P bulamadım :) ben düşünim bulursam yazarım :)

enne dedi ki...

Benim evlenmeden önceki soyadım da ailemizin kökenine dayandığı için değiştirmek istemezdim. Esimin soyadı da güzel ama maalesef bir zamanlar ismi gazetelerde boy boy çıkan biri ile aynı, akrabalık olmasa da o kişiyi çağrıştırdığı için bir ara herkes soruyordu. Ben aslında evlendikten sonra da kendi soyadımı kullanmak isterdim ama eşim kırılır diye onun soyadını aldım.

KUGUU dedi ki...

NEScgm senin iki tarafli zor olmus be canimcim, sen en iyisi simdi soylemesi en azindan kodlamasi!! kolay bir soyad sec hadi kendine bekliyorum bak ona gore:)(Bir onceki post yorumlarinin sonunda sana biraktigim 2. yorumu gordun mu?)
ENNEcgm vallahi ablam da oyle, hic bilinmeyen(bizimki) bir soyadindan dagtepesahneler dolusu olan bir soyadina gitmisti evlenince maalesef:) Esin kirilir miydi acaba sahiden tutsaydin kendi soyadini da, konusmusmuydunuz?

Ayçiçeği dedi ki...

Yine yaratıcılığını kullanmışsın sevgili Kuğu:) O yazıyı ben de okumuştum. Ama benim aklım büyük kızının ismi üzerinde odaklanmıştı.
Büyük kızının ismi Narin Şeker'miş. Yani hem annesinin hem de babasının isimleri kullanılmış. Annesi şarkıcı Niran Ünsal. Tersten okunuşu nariN. Şeker de Peker ile uyumlu. Ne hoş:))
Ben ismimden/soyismimden son derece memnunum. Ama küçükken hep kuzinemin ismini kıskanırdım. Ben de o isimde olmak isterdim. Ama bugüne kadar Türkiye'de o isme rastlamadığım için, buradan açıklayamıyorum şimdi:))

Jilfeym dedi ki...

gülfem güldudak olsun adım soyadım :)

renkler dedi ki...

Sorunu yanıtlamadan önce tahmin edeceğin gibi birşey anlatmak istiyorum:-) Benim babaannem genç yaşta subay eşini kaybedince iki çocukla biraz zor duruma düşmüş. O dönemde Şam'a ticaret yapan Ağabeyleri çok zenginmiş ama yardım etmemiş. Eşinin ailesi de ona malları vermeyip bir güzel kazık atmışlar. O da buna gücenmiş, sinirlenip gitmiş nasıl becerdiyse kendi ve çocuklarının soyadını değiştirmiş. İnada bak! Soyadı olarak Topkapı sarayını gezerken gördüğü bir Sultanın adını almış. Biraz arabesk bir soyadı idi ama severdim ben... Eski soyadları Kuşçu muymuş neymiş deee kuşçulukla bir alakaları yokmuş.

Eşimin ailesi daha babamız doğmadan Yugoslavya'dan göçmüş, orada soyadları yada lakapları Kıratoviçmiş. Keşke burada da Kıratoğlu veya Kırat alsalarmış. Ama seçtikleri soyadı da ilginç ve çok yok.

Ben ne seçerdiiimmm??? Çok zor sual. Etyemezoğlu filan:-P Şaka bir yana biraz düşünmem lazım. 2. yorumumda söyleyeyim hocam.

Yaz dedi ki...

Bizim soyadımızda güzeldi fakat evlenince Arpabeyin soyadı daha da hoşuma gitti :) yani soyadı konusunda şanslıyım. Şimdi eşimin soyadını kullanıyorum hemde pek bi severek :) o yüzden başka soyadı istemezdim şahsen.

ceyda'nın tükkanı dedi ki...

Eski soyadımı ben de çok severdim. Aydilek. Bizim zamanımızda kendi soyadını kullanabiliyormuyduk hiç bilmiyorum. Bilgim olsaydı ikisini birden kullanırdım. E ben gidip bir sorayım kocama bunca yıldan sonra birşey demez artık sanırım:)))

KUGUU dedi ki...

AYCICEGI ben de isimlere cok onemveririm ve ismin karakteri etkiledigine kesinlikle inanirim. Neyse bu ayri bir post konusu olabilir ama:)) neymis kuzininin adi, kulagima fisilda:)) kuguboynu@yahoo.com
GULFEM Guldudak- cok hosh olmus be Gulum, tipki MM gibi GG:)
RENKLERcgm vallahi cok hossun tatli geveze, inan tahmin etmezdim - hem ben seviyorum senin boyle uzun uzun anlatmani:)
YAZcgm ne guzel sanslisin svdiklerinmis ikisi de.
CEYDAcgm kocise sor bakalim hatta bunca yil senin soyadini kullandik simdi biraz da benimkini kullanalim de ne diyecek bize de anlat ama tamam mi:)) Ay cok FEM gordum kendimi:)
Operim hepinizi.
Kuguboynu,theTuyuYumusak
Kuguboynu,theUzunGirtlak
Kuguboynu,KanadiBeyaz
Yok bunlar soyadindan ziyade kizilderili ismine dondu:)

nes-kafe dedi ki...

canlandım kız işte :)))

yaa ben bulamadım soyadıda rüyamda gördüm ama valla bak. şöyle bir soyadı almışım "ÇANAKKALEZADE" nassı etkilemiş senin post beni gör :P

KUGUU dedi ki...

Vay canina NEScgm, cidden postumdan etkilenmissin, beni de gordunmu peki ruyanda? Soyadi bir harika olmus bence ve canlandigina cok sevindim :)

gazel vakti dedi ki...

ŞLimdiki soyadımı hiç beğenmiyorum alalaede bi soyadı Türkiye milyonlarca kişide vardır.Ama bekarlık soyadım pek havalı bişeydi.İşte uzun vadede düşünüp yav ben bu basit soyadınımı kulllancam deseydim tipsiz ama soyadı alengirli bi damat seçerdim belkimde.

KUGUU dedi ki...

Buradan enistemizin tipli oldugu sonucunu mu cikartiyoruz GAZELcgm:))) hay cok yasa sen .

nilly dedi ki...

Benim soyadim ilkokul yilligimizda yer etmisti. Dogar dogmaz ehliyet alan arkadasimiz diye. Bu kadar ipucu yeter herhalde :)