Çarşamba, Aralık 14, 2011

KEYIF- GUNES&AY ve YAZMA BUYUSU

Bugun de D&R'in onunden gecerken yi,llardir oldugu gibi ve daha 5 gun once baska subesine girmis oldugum halde ve kisitli vaktimle iki arada bir derede olmama ragmen girmeden duramadim.

Iyi ki de girmisim.

Cok guzel 2 kitap aldim.

Biri Inci ARAL'in yeni ccikanlar arasinda buldugum (Kasim2011) Yazma Buyusu adli denemeler kitabi. Epeydir Inci Aral okumamistim ve MOR kitabi toplistemde yeralir herdaim.

Digeri ise hayrani oldugum Mimar Sinan hakkkinda. Zaten 2009da Edirne'de Selimiye Camii'ni gezdigimden beri - ve bir hayli gecikmeli bir sekilde ve benim kusurum olarak- O ve O'nun eserleri hakkinda her bilgi, her kitap, bir eserinin ortaya cikisindaki insanin tuylerini diken diken eden bir bilgelik, bir hikayeyi duymak ogrenmek cok buyuk keyif veriyor bana, ve daha daha daha diyorum duymak icin.

Bunlardan biri olan ve asik oldugu Mihrimah Sultan'a yaptigi caminin hikayesi gibi.

Iste bu hikayeyi Kasim 2011de roman haline getirmis Murvet Sariyilmaz.

Bunu da okumak icin sabirsizlaniyorum.


"Kanuni Sultan Suleyman Istanbul'un en güzel yerlerinden birine Üsküdar’a kizi Mihrimah Sultan adına bir cami yapması ister Bas Mimar Sinan'dan.... yapar.

Bu eserden 14 yıl sonra o güne kadar ilk defa padişah fermanı olmaksızın Edirnekapı da surların yakınına pek kimsenin ilgilenmediği ıssız yalnız ama İstanbul’ un en yüksek tepesi olan bir yere sanki aşkının gizli ıssız ve yalnızlığını ama bir o kadar büyüklüğünü haykırmak istermişcesine ikinci bir eser yapmaya koyulur.

Sinan aşkını öyle sihirli bir tılsımla mühürlemiştir ki bu sırra şaşırmamak o sevdaların naifliğine imrenmemek elde değil. Sinan Usta’nın aşk’ının vesikasıdır sanki iki caminin de yeri özenle seçilmiştir. Güneşin doğum ve batım yerleri tespit edilerek yapılmış camilerdir. Edirnekapı’daki tek minareli cami ile Uskudar'daki Mihrimah Sultan Camii’ni aynı anda görebileceğiniz bir yer tespit edin. Günbatımında (elbette yılın sadece bir gününde ki o gün 21 Mart gece ile günün birbirine eşit olarak kavuştuğu gün’dür daha enteresanı o gün Mihrimah Sultan’ın doğum günüdür) göreceğiniz muhteşem manzara şudur:
Edirnekapı Camii’nin tek minaresinin arkasından güneş batarken Üsküdar’daki caminin minareleri arasından ay doğmaktadır! MIHRIMAH ... Mihr-ü Mah Farsça da Güneş ve Ay demektir....."

Az sonra yatacagim, basucumdakiler haric hangisini okumaya baslayacagim, ikisini de istiyorum, dedim ya sabirsizlaniyorum, ama sanirim elim asktan yana olana gidecek...

Kuguboynu,theVeryKeyifli


Hiç yorum yok: